Followers

Tuesday 10 November 2015

Happy Deepavali


Assalamualaikum 

Cuti day :) 

Happy Deepavali to all my Indian friends out there !


Hari ni mak request nak makan tom yam. Tapi nak yang cair2, xmau yang pekat katanya dan kurang pedas. Okeh demi mummy terchenta adik ikut kan saja. Ke dapur lah kite siapkan bahan. Eh sorry, tak snap pulak pic memasak yer. I kalau masak tom yam senang jer, masuk air rebus ayam smpai didih then campak2 lah semua bahan. siap! mudah sangat cara saya. 


tom yam ayam + sayur
sesedap rasa jer, no pedas2 yer. ikut tekak mak saya.

 Mintak mak rasa kan, ye lah kang takut terpedas ke, termasam ke, terpekat ke kan... bagi sudu kat mak, tapi mak kata tak puas la rasa macam tu. Terus mak amik mangkuk. Nak rasa merangakap makan terus. hahahaha suka kita bila mak selera makan masakan kita. 


fried kelly hihihihihi

Sambil2 masak tomyam, dapur sebalah i goreng ikan keli. Hamboi bersilat2 kite menepis minyak yang meletop2. Kata orang tua2, kalau meletop tu tandanya kurang garam. Tak pe lah tak boleh masin2 yer.

Keli sambalado

Siap menggoreng ikan, terus tumis cili kering buat sambalodo. 
curah kan ala2 mandi kan ikan keli tu. 
pedas2, manis2, masam2, hurmmmmmm dappppp 

makan dulu :) 


Itu je lah menu sederhana kami dua beranak di hari Deepavali. Korang masak pe rini?





No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & salam sayang
Sila tinggal kan komen anda
Kalau suka sila Like
-thanks singgah sini, jemput datang lagi yer.
mmuaacksss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...